"Sentimentul", in atitudine extravertita, se orienteaza dupa datul obiectiv, obiectul fiind, in acest caz, ceea ce determina cu necesitate modul de'a simti. Sentimentul se afla intr'o perfecta concordanta cu valorile obiective.
Cel ce nu cunoaste sentimentele decat ca stari subiective, nu va'ntelege prea lesne natura sentimentului extravertit, caci sentimentul extravertit se elibereaza cat poate de factorul subiectiv, subordonandu'se total, in schimb, influentei obiectului. Iar daca se dovedeste a fi, totusi, dupa toate aparentele, independent de calitatile obiectului concret, ramane negresit tributar valorilor traditionale sau altor valori general valabile.
Ma pot simti indemnat sa folosesc predicatul "frumos" sau "bun", nu pentru ca gasesc obiectul "frumos" sau "bun" conform sentimentelor mele subiective, ci pentru ca asa se cuvine, asa se cuvine intrucat o judecata contrara ar jigni, intr'un fel sau altul, sentimentele generale. In cazul unei astfel de judecati de convenienta a sentimentului nu este vorba insa nicidecum de o simulare si cu atat mai putin de o minciuna, ci de un act de integrare.
Asa, un tablou poate fi declarat "frumos" deoarece, in general, un tablou atarnat pe peretele unui salon si semnat de un pictor cunoscut este presupus a fi "frumos" sau deoarece predicatul "urat", ar putea mahni familia fericitului posesor sau deoarece musafirul are intentia sa creeze o atmosfera afectiva placuta si pentru asta este neaparat necesar ca totul sa inspire sentimente placute.
Sentimentele de acest fel se orienteaza dupa norma unor determinanti obiectivi, si sunt ca atare autentice, constituind intreaga functie sentiment vizibila.
No comments:
Post a Comment